Jos työnantajat eivät syystä tai toisesta pysty maksamaan TyEL-maksuja, työeläkevakuutusyhtiölle kertyy luottotappioita. Näiden tappioiden kattamiseksi TyEL-maksuun sisältyy niin sanottu maksutappio-osa.
Suurilla työnantajilla on pienyrityksiä pienempi riski joutua maksukyvyttömyystilaan. Siksi suurtyönantajien maksutappio-osuus on pienempi kuin pientyönantajilla. Tällöin puhutaan suurtyönantajien saamasta maksutappioalennuksesta.
Maksutappioalennus on siis suurtyönantajille tarkoitettu etu TyEL-maksuista. Käytännössä alennus on tietty prosenttiosuus TyEL-palkoista.
Suurtyönantajan määritelmä perustuu yrityksen toissa vuonna maksamaan palkkasummaan. Esimerkiksi vuonna 2025 suurtyönantajaksi luokitellaan sopimustyönantaja, jonka maksama palkkasumma vuonna 2023 ylitti 2 337 000 euroa. Rajat muuttuvat vuosittain.
Keskimäärin maksutappio-osa on sopimustyönantajilla 0,08 prosenttia. Kaikista pienimmillä yrityksillä lukema on 0,31 prosenttia. Jos taas yrityksen maksama palkkasumma on yli 37 392 001 euroa, maksutappio-osan määrä putoaa 0,002 prosenttiin.
Maksutappioalennusta ei tarvitse erikseen hakea, vaan alennus sisältyy yrityksen vakuutusmaksuihin automaattisesti.
Yrityksen maksutappio-osan suuruus ja alennuksen määrä lasketaan työeläkeyhtiöiden yhteisten laskuperusteiden mukaisesti.
Maksutappioalennus on yksi syy siihen, miksi TyEL-maksut eivät ole samoja eri yritysten välillä. Myös asiakashyvitykset ja työeläkeyhtiökohtainen hoitokustannusosa vaikuttavat TyEL-maksuihin.